fbpx
Connect with us

Σπορ

Υπό έρευνα για χειραγώγηση Κύπρια κριτής της ρυθμικής γυμναστικής

Υπό έρευνα για χειραγώγηση Κύπρια κριτής της ρυθμικής γυμναστικής

Υπόθεση με διεθνή απόηχο και κεντρικό πρόσωπο Ελληνοκύπρια κριτή του αθλήματος της γυμναστικής, καλείται να χειριστεί η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού.

Διεθνώς αναγνωρισμένη κριτής της ρυθμικής γυμναστικής καταγγέλθηκε για ενδεχόμενη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες της Βουδαπέστης που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάιο. Κάτι το οποίο απορρίπτεται κατηγορηματικά από το περιβάλλον της Ελληνοκύπριας αξιωματούχου, αλλά και την Κυπριακή Ομοσπονδία Γυμναστικής (ΚΟΓ).

Σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία θα κριθεί σε διαδικασίες αρμόδιων διεθνών αθλητικών πειθαρχικών σωμάτων, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η κριτής με τις αξιολογήσεις της στους αγώνες της Ουγγαρίας, ευνόησε την αθλήτρια της Κύπρου, Βέρα Τουγκολούκοβα, σε βάρος της ανταγωνίστριάς της από την Πολωνία, Λιλιάνα Λεβίνσκαγια. Η κατ΄ ισχυρισμό άδικη βαθμολόγηση, όπως οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν, είχε ως αποτέλεσμα να πάρει το εισιτήριο για το Παρίσι η Τουγκολούκοβα και να το χάσει η Λεβίνσκαγια.

Η υπόθεση εξετάζεται από το πειθαρχικό σώμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), που είναι η GEF (Gymnastics Ethics Foundation) και είχε ως αποτέλεσμα να αποστερηθεί από την καταγγελλόμενη η συμμετοχή της ως κριτή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Πληροφορίες, εξάλλου, αναφέρουν ότι πειθαρχική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γυμναστικής (European Gymnastics).

Ταυτόχρονα, φαίνεται να υπάρχει και άλλη διαδικασία ενώπιον του CAS (Court of Arbitration for Sport), το διεθνές δικαστήριο για αθλητικές διαφορές που εδρεύει στη Λωζάνη. Σε αυτό το σώμα έχει προσφύγει η πολωνική ομοσπονδία γυμναστικής, ορίζοντας, μάλιστα, δικηγόρο για να την εκπροσωπήσει.

Το όλο θέμα έχει τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού και ήδη εξετάζεται, καθώς η διερεύνησή του εμπίπτει στην καθορισμένη από τη νομοθεσία αποστολή της. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ήδη η Επιτροπή έχει αποστείλει επιστολή σε αρμόδια σώματα για να λάβει επίσημη ενημέρωση για την υπόθεση, καθώς και τις λεπτομέρειες των ισχυρισμών που τίθενται από τους Πολωνούς. Μάλιστα, στην επόμενη συνεδρίαση των στελεχών της Επιτροπής, θα αποφασιστεί πώς θα τύχει χειρισμού το όλο ζήτημα και πιο συγκεκριμένα κατά πόσον θα οριστούν ερευνώντες λειτουργοί.

Εδώ να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι η κριτής ελέγχεται από το πειθαρχικό σώμα της FIG και ότι λόγω αυτού του γεγονότος της αποστερήθηκε η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς είναι αδιαμφισβήτητο. Στον επίσημο ιστότοπο της GEF υπάρχει ενημέρωση για την Ελληνοκύπρια αξιωματούχο και βεβαιώνεται ότι της επιβλήθηκε αποκλεισμός από 7 Αυγούστου μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, στη σχετική καρτέλα και στο πεδίο «Τύπος Ενδεχόμενης Παράβασης», σημειώνεται πως η κριτής ελέγχεται για πειθαρχικό ζήτημα (Ethics – Ηθική).

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Σάββας Μάτσας, σε δηλώσεις του στον «Φ», επιβεβαίωσε τις διαδικασίες που ακολουθούνται με αφορμή την καταγγελία σε βάρος της Ελληνοκύπριας κριτή της ρυθμικής γυμναστικής, αλλά σχολιάζοντας την υπόστασή της ήταν κατηγορηματικός αποδίδοντάς την σε σκοπιμότητες. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στο γεγονός ότι η πορεία των Κύπριων αθλητών της γυμναστικής έχει θίξει συμφέροντα διεθνώς.

Μας ανέφερε επί λέξει: «Είμαστε μια μικρή χώρα του ενός εκατομμυρίου, ανταγωνιζόμενη με χώρες των 50 και 80 εκατομμυρίων, αλλά και χώρες με πληθυσμό των δισεκατομμυρίων αν αναλογιστούμε την Ινδία και την Κίνα. Αντιλαμβάνεστε ότι διαχρονικά μας αδικούσαν σε βαθμό που μας προκαλούσε μεγάλη απογοήτευση και προβληματισμό κατά πόσον άξιζε τον κόπο οι αθλητές και οι αθλήτριές μας να αφιερώνουν τόσες πολλές ώρες για να φτάσουν σε κάποια διάκριση. Αρχίσαμε να έχουμε διακρίσεις, οργανωθήκαμε, μας βοήθησε το κράτος παραχωρώντας μας αίθουσες, φέραμε ξένους προπονητές και ανέβηκε το επίπεδό μας. Αρχίζοντας από τους Κοινοπολιτειακούς που έγιναν στο Δελχί, κερδίσαμε έξι μετάλλια κι ενώ δεν είχαμε πιθανότητες, με την Χρυσταλλένη Τρικωμίτη και την Διαμάντω Ευριπίδου. Είχαμε διακρίσεις και στην ενόργανη γυμναστική. Αυτό άρχισε να ενοχλεί κάποιες χώρες. Στους τελευταίους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς η αθλήτριά μας σε βάρος αυτής από την Πολωνία. Προφανώς οι Πολωνοί ενοχλήθηκαν. Και τα έβαλαν με την επικεφαλής των κριτών, που εξελέγη νόμιμα και δημοκρατικά από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ως επικεφαλής της κριτικής επιτροπής. Προφανώς αυτό που γινόταν τόσα χρόνια σε βάρος της Κύπρου, τους δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι συνέβη και στην περίπτωση αυτή. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν συνέβη, δίκαια προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς η αθλήτριά μας και δίκαια ήρθε 16η. Συμμετείχε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς είναι 15 ετών και παρά το άγχος που είχε κατέλαβε τη 16η τιμητική θέση. Είναι η ελπίδα της Κύπρου για τα επόμενα 12 χρόνια».

Με ένδικα μέσα απαντά η Κύπρια αξιωματούχος

Επισημάναμε στον κ. Μάτσα ότι αυτό που καταλογίζεται στην αξιωματούχο της ρυθμικής γυμναστικής είναι ότι οι  βαθμολογίες που έδωσε στην Πολωνέζα αθλήτρια είχαν μεγάλη απόκλιση από αυτές των υπόλοιπων κριτών. «Αυτός είναι ο ισχυρισμός τους και θα κριθεί όταν η υπόθεση εκδικαστεί» μας απάντησε. Διευκρίνισε, ακόμη, κατόπιν ερωτήματός μας ότι ήδη η Ελληνοκύπρια κριτής διόρισε δικηγόρο, ενώ μας ανέφερε ότι εξ όσων γνωρίζει κίνησε διαδικασίες ώστε να προσφύγει για συκοφαντική δυσφήμιση. Συμπλήρωσε ότι το περιβάλλον της αξιωματούχου είναι διατεθειμένο να λάβει όλα τα ένδικα μέσα για να δικαιωθεί, θεωρώντας εντελώς ανυπόστατα τα όσα της καταλογίζονται. Κατέληξε λέγοντας πως αν ήταν στη θέση της Κύπρου οι ΗΠΑ ή η Ρωσία, τότε δεν θα υπήρξαν αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ: Goal News Φάνης Μακρίδης

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Σπορ