Η γυναίκα που αποτέλεσε την έμπνευση για να δημιουργηθεί η πρώτη ελληνική κούκλα barbie κατηγορείται για ψευδείς ισχυρισμούς ότι είναι κορυφαία επιστήμονας που έχει κερδίσει βραβεία για το έργο της στη NASA, τονίζει η βρετανική Telegraph που ασχολείται με την υπόθεση της Ελένης Αντωνιάδου, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά της.
Ενας εκπρόσωπος της NASA δήλωσε ότι η Ε. Αντωνιάδου δεν υπήρξε υπάλληλος του οργανισμού, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την πιθανότητα να είχε εργαστεί κάποια στιγμή σε κάποιο πρότζεκτ ως εξωτερικός συνεργάτης.
Αλλαγή βιογραφικού και στην Wikipedia
Μετά το σάλο που ξέσπασε, βέβαια, ακόμη και η Wikipedia έσπευσε να διορθώσει όσα ανέφερε το σχετικό λήμμα για την Ελένη Αντωνιάδου και τα αμφισβητούμενα κατορθώματά της.
Χαρακτηριστικά διευκρινίζεται πως «η ιδιότητα της ως ερευνήτρια της NASA παρόλο που αναφέρεται σε αρκετά μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν τεκμηριώνεται από καμία επαληθεύσιμη πηγή». Παράλληλα, τονίζεται ότι «ο ισχυρισμός πως είναι ″η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή″ είναι ανακριβής».
«Παρά τα όποια σχετικά δημοσιεύματα και το βιογραφικό της, η Αντωνιάδου δεν εργάστηκε απευθείας για τη NASA, παρά μόνο παρακολούθησε σαν μεταπτυχιακή φοιτήτρια ένα μικρής διάρκειας πρόγραμμα για 10 εβδομάδες (summer school) στη NASA. Ο ισχυρισμός που τη θέλει να έχει λάβει το βραβείο Εξαιρετικού Ερευνητή NASA -ESA (NASA – ESA Outstanding Researcher Award) το 2012 δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Σύμφωνα με τον διαστημικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της NASA, Σταμάτη Κριμιζή, η NASA και η ESA έχουν μόνο ξεχωριστά βραβεία. Επίσης, δεν υπάρχει το όνομά της στη λίστα της NASA η οποία περιέχει ονόματα ληπτών βραβείων μέχρι το 2012. Επιπλέον, αναφορικά με τους τίτλους σπουδών της, σε αντίθεση με κάποιους δημοσιευμένους ισχυρισμούς, δεν είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD). Παρότι ξεκίνησε το 2010 το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις αυτό δεν ολοκληρώθηκε καθώς τελείωσε τις σπουδές της από εκεί το 2012 με τίτλο «μάστερ» (MSc)» υπογραμμίζεται στο ανανεωμένο λήμμα.
To βραβείο «φάντασμα» της πρώτης Ελληνίδας Barbie
Η οργάνωση, πάντως, που έδωσε το βραβείο επιστημονικής αριστείας, το οποίο η κυρία Αντωνιάδου παρέλαβε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως νωρίτερα αυτό το μήνα, δεν συμμετείχε καθόλου στην επιλογή του νικητή.
Η Ελένη Αντωνιάδου δεν απάντησε στα αιτήματα της Telegraph να σχολιάσει όσα βλέπουν εσχάτως το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την περίπτωσή της. Η ίδια, ωστόσο, με ανάρτησή της στο Facebook την περασμένη Τρίτη, τόνισε πως εργάζεται σε ένα πρότζεκτ της NASS σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.
Το δημοσίευμα που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας υπογραμμίζει πως η καριέρα της κυρίας Αντωνιάδου έχει μπει στο μικροσκόπιο αυτή την εβδομάδα, με πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να καταγγέλλουν ότι πολλά από τα διαπιστευτήρια της είναι ψεύτικα και ότι ποτέ δεν κατείχε θέση στη NASA ούτε κέρδισε κάποιο από τα βραβεία της.
Εξάλλου, επισημαίνει η Telegraph, το βραβείο NASA-ESA Outstanding Researcher – που υποτίθεται ότι είχε λάβει η Ε.Αντωνιάδου- δεν φαίνεται να υπάρχει καν ενώ το όνομα της δεν περιλαμβάνεται στα αρχεία της NASA με τους βραβευθέντες.
Τα ελληνικά Hoaxes, μια ομάδα που έχει αφοσιωθεί στο ξεσκέπασμα των fake news, διέψευσε επίσης τον ισχυρισμό της ότι έχει εργαστεί σε μια ομάδα που δημιούργησε το πρώτο εμφύτευμα τραχείας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε έναν ασθενή στο University College του Λονδίνου, λέγοντας ότι η ασθενής πέθανε στη συνέχεια.
Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ η Ε.Αντωνιάδου είχε αναφερθεί ως «Ελληνίδα επιστήμονας παγκόσμιας εμβέλειας» από τα ελληνικά ΜΜΕ, έχοντας συμπεριληφθεί μέχρι και στην περίφημη λίστα του Forbes «30 Under 30» (σ.σ. για τους πιο επιτυχημένους 30αρηδες παγκοσμίως) στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Πριν από δύο εβδομάδες, όταν κλήθηκε να παραλάβει το βραβείο της, η Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει με αισιοδοξία».
Η κυρία Αντωνιάδου είχε αναγγελθεί ως ένα από τα 20 γυναικεία μοντέλα της σειράς «Sheroes» της Barbie, μαζί με το μοντέλο Αντουα Αμποά, την πρωταθλήτρια του τένις Ναόμι Οζάκα και πολλές ακόμη επιτυχημένες γυναίκες. Οι κούκλες αυτές έγιναν με βάση την μορφή των προσώπων αυτών, στο πλαίσιο της 60ης επετείου της Barbie τον περασμένο Μάρτιο.
thebest.gr
Πρόσφατα άρθρα
- Άλλη μία μεταγραφή ο Παναιγιάλειος
- Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων | 18/01/2025 (video)
- Παναιγιάλειος: Καταγγελία για την Μύκονο…
- “Κόκκινο” στην έφεση Πανθρακικού για την αφαίρεση 6 βαθμών
- Δύο μεταγραφές ακόμη ο Παναιγιάλειος
- «Αναδιάρθρωση όλων των κατηγοριών», διαιτησία και VAR στο τραπέζι της ΕΠΟ!
Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων
Δες ακόμη…
-
5' λεπτά κήρυγμα
/ 3 ημέρες agoΓεωργούντζος: Δίκαιο “Χ” σε ΟΑΚΑ, παικταράς Γιάρεμτσουκ, Αναστό για Πανιώνιο, Κυριακή στο Ζηρίνειο… (video)
Ο Σωτήρης Γεωργούντζος στο νέο πεντάλεπτο κήρυγμά του, αναλύει το 1-1, σήμερα στο ΟΑΚΑ ...
By sportstonoto -
5' λεπτά κήρυγμα
/ 1 εβδομάδα agoΓεωργούντζος: “Άλλος ΠΑΟΚ χωρίς τον Λουτσέσκου στον πάγκο του…” (video)
Εύλογο νομίζουμε το ερώτημα – στο “Πέντε λεπτά κήρυγμά” του Σωτήρη Γεωργούντζου μετά τον...
By sportstonoto