Το VAR έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στα πρωταθλήματα και γενικότερα στις διοργανώσεις εδώ και 2 με 3 χρόνια περίπου. Σκοπός της συγκεκριμένης προσθήκης ήταν και παραμένει να είναι, η μείωση των διαιτητικών λαθών σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Πολλοί περιμέναμε ότι από τη στιγμή που θα ξεκινούσε η εφαρμογή του VAR, αμέσως θα σταματούσε και η αμφισβήτηση που υπήρχε γύρω από τις διαιτητικές αποφάσεις. Τελικά τα πράγματα δεν κυλούν αναίμακτα τόσο στη χώρα μας όσο και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Σε κάθε αγωνιστική σχεδόν υπάρχει έντονη αμφισβήτηση και εκατέρωθεν διαμαρτυρίες τόσο από τις ομάδες όσο και από τους φιλάθλους. Έτσι, έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο να θεωρούμε τη χρήση του VAR ελαττωματική και από εκεί που έπρεπε να εξαλείψει το πρόβλημα, φαίνεται πως το μεγαλώνει.
Τέλεια χρήση VAR μόνο σε μία διοργάνωση
Μπορεί να ακούγεται παράλογο με βάση και τα τελευταία γεγονότα που προκύπτουν αλλά υπάρχει μία και μοναδική διοργάνωση όπου το VAR έχει λειτουργήσει άψογα και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν.
Συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018 έγινε η παρθενική συμμετοχή του VAR σε μεγάλη διοργάνωση. Η FIFA σαν διοργανώτρια αρχή θέλησε να το δοκιμάσει στη σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.
Οι διαιτητές χειρίστηκαν τέλεια την κατάσταση και δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον κόσμο και τις ομάδες να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση του VAR. Στο Μουντιάλ της Ρωσίας δεν είχαμε ούτε λανθασμένες αποφάσεις, ούτε υπερβολική χρήση και ορισμένα ματς κύλησαν χωρίς να υπάρξει χρήση αυτού, όπως ο τελικός της διοργάνωσης για παράδειγμα.
Το πρώτο βήμα για τη σωστή λειτουργία του VAR έγινε, ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά όσο περιμέναμε και στην πορεία δημιουργήθηκαν τα υπάρχοντα προβλήματα.
Ελλάδα: VAR ή… καλύτερα δεν VAR-ιεσαι ας το έχουμε και μισό;
Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα ή με διαφορά το μεγαλύτερο είναι το VAR στην Ελλάδα και πιστέψτε με ότι δε φταίει αυτό για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά ούτε και οι διαιτητές που βρίσκονται στο συγκεκριμένο πόστο και καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.
Στην Ελλάδα πρωτοπορούμε σε ορισμένα πράγματα και διαφέρουμε από τον υπόλοιπο κόσμο. Η εφαρμογή του VAR στο πρωτάθλημά μας ήταν κάτι που ζητούσαν οι περισσότερες ομάδες αλλά και ο περισσότερος κόσμος αυτών. Τα προβλήματα ωστόσο προτού μπει το VAR στα ελληνικά γήπεδα ήταν πολλά και όπως αποδεικνύεται δεν έχουν λυθεί ακόμα.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι το VAR έχει έρθει στη χώρα μας χωρίς την ολοκληρωμένη μορφή του. Συγκεκριμένα δε διαθέτει τις γραμμές που απαιτούνται, ώστε να μπορεί ο διαιτητής που παίρνει την απόφαση να δει αν ο παίκτης είναι ή όχι offside. Ουσιαστικά μαντεύει, κάνοντας ζουμ στην οθόνη αν ο επιτιθέμενος είναι πιο μπροστά ή όχι.
Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται και τραγικά λάθη όπως το γκολ του Ολυμπιακού στο Βόλο που ήταν πεντακάθαρο. Όμως εμείς σαν θεατές από την τηλεόραση είχαμε το ριπλέι της Nova με τη γραμμή και διαπιστώσαμε πως δεν είναι offside ο Σολντανί. Στο VAR δεν υπάρχει γραμμή, μόνο μαντεύουν και παίζουν με τις πιθανότητες.
Επιπλέον εδώ στην Ελλάδα έχουμε δει την τραγική χρήση του σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Την πρώτη αγωνιστική ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Αστέρα στον Πειραιά και με το σκορ στο 1-0, ο Μπαράλες ανατρέπεται στην περιοχή. Ο διαιτητής πηγαίνει να δει τη φάση και τα ριπλέι του VAR ήταν από εντελώς κακή κάμερα, η οποία δεν έδινε τη δυνατότητα στον διαιτητή να δει την παράβαση και να την καταλογίσει.
Ένα ακόμα κακό που παρατηρείται είναι ότι οι διαιτητές σχεδόν σε κάθε φάση (εύκολη ή δύσκολη) θα πάνε να συμβουλευτούν το VAR και το παιχνίδι θα διακοπεί για περίπου 5-6 ή και παραπάνω λεπτά. Κάτι τέτοιο είναι λογικό να συμβεί αλλά όχι στη μεγαλύτερη διάρκεια των αγώνων. Τότε κάτι δεν πάει καλά και από πλευράς διαιτητών, οι οποίοι φοβούνται να πάρουν αποφάσεις.
Ουσιαστικά η καλή μέρα για τη χώρα μας φάνηκε από το πρωί και πλέον φτάσαμε σ’ ένα αδιέξοδο με πολλές διαμαρτυρίες εκατέρωθεν και με προειδοποίηση των Ελλήνων διαιτητών ότι δε θα σφυρίξουν τα υπόλοιπα ματς αν δεν υπάρξει προστασία στο πρόσωπό τους.
Ευρώπη: Καλύτερη χρήση αλλά κι εκεί με προβλήματα
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η χρήση του VAR γίνεται με καλύτερο τρόπο απ’ ότι στη χώρα μας. Κάτι που είναι απόλυτα λογικό, καθώς εκεί η τεχνολογία αυτή έχει πάει ολοκληρωμένη κι όχι μισή.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν προβλήματα και πολλές φορές έχει γίνει λόγος για αρκετές φάσεις που σήκωσαν έντονες αντιδράσεις από τις ομάδες. Σίγουρα στα ξένα πρωταθλήματα, το VAR λειτουργεί με καλύτερο τρόπο και έχει διορθώσει αρκετά λάθη, ωστόσο ακόμα κι εκεί τα προβλήματα που υπάρχουν είναι σημαντικά και πρέπει να λυθούν.
Πάντως στο εξωτερικό δουλεύουν τα προβλήματα και σε συνεργασία με την UEFA προσπαθούν να βρουν τις λύσεις έτσι ώστε το ποδόσφαιρο να γίνει άθλημα που τα λάθη θα αποτελούν παρελθόν και πρωταγωνιστές θα είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές. Σαν γενικότερο συμπέρασμα το VAR έχει βελτιώσει το ποδόσφαιρο και μπορεί ακόμα περισσότερο να εξελιχθεί αρκεί να υπάρξει απ’ όλους η διάθεση να γίνει αυτό.
Βασικά προβλήματα που εμποδίζουν μια αρμονική λειτουργία
Τα βασικά προβλήματα του VAR δεν είναι πολλά αλλά σίγουρα είναι σημαντικά και εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την αρμονική λειτουργία του. Στην ουσία είναι δύο και στο ένα όπως αναφέραμε και παραπάνω έχει βάλει το χεράκι της και η UEFA.
Αρχικά το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι το κεφάλαιο «χέρι». Η UEFA από την 1η Ιουνίου και συγκεκριμένα από τον τελικό του Champions League αποφάσισε να εφαρμόσει έναν κανονισμό, ο οποίος έλεγε ότι κάθε χέρι μέσα στην περιοχή θα τιμωρείται με παράβαση. Ουσιαστικά εξάλειψε το ακούσιο χέρι, θέλοντας να καταργήσει κάθε αμφιβολία που υπήρχε μέχρι τότε.
Ωστόσο με πρωτεργάτες τους Άγγλους, ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Στην Αγγλία αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη δική τους στρατηγική και να εφαρμόζουν τον παλιό κανονισμό, ενώ στις άλλες χώρες το χέρι περνούσε στην κρίση του διαιτητή. Οι αντιδράσεις απ’ όλη αυτή την κατάσταση ήταν πολλές και άρχισαν να φουντώνουν, καθώς τέτοια προβλήματα είχαμε και στο Champions League, όταν διαιτητές δεν έδιναν καθαρά χέρια μέσα στην περιοχή (Άγιαξ-Τσέλσι υπέρ των Μπλε).
Η UEFA δε μιλούσε για το θέμα και κανένας δεν έδινε μια εξήγηση για το τι πραγματικά ισχύει γύρω από το χέρι. Τελικά, μετά από πολλές αντιδράσεις ο κανονισμός άλλαξε και γυρίσαμε στον προηγούμενο με τα προβλήματα να συνεχίζουν να υπάρχουν.
Το δεύτερο πρόβλημα, το οποίο είναι περισσότερο θέμα φιλάθλων και αδικημένων ομάδων στην εκάστοτε φάση αφορά το offside. Από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή μας το VAR, έχει πάψει να ισχύει ο κανονισμός που έλεγε ότι η αμφιβολία είναι υπέρ του επιτιθέμενου. Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που διαιτητές μέσω VAR έχουν ακυρώσει ως offside γκολ, με τον επιθετικό να είναι πιο μπροστά για χιλιοστά.
Η συγκεκριμένη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και μάλιστα υπάρχει η σκέψη να δίνεται περιθώριο 15 εκατοστών στο offside. Βέβαια εδώ υπάρχουν επίσης ενστάσεις γιατί πάλι θα υπάρχει η αμφιβολία, καθώς ένα γκολ θα ακυρώνεται στο 15,1 και θα μετράει στο 14,9. Μιλάμε για τριγωνομετρία ξεκάθαρα και νομίζω ότι όλο αυτό το έχουν προκαλέσει οι αδικημένες ομάδες αρχικά και οι οπαδοί τους έπειτα.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το VAR στην περίπτωση του offside χρησιμοποιείται σωστά κι ας ακυρώνονται γκολ για χιλιοστά. Βάση του κανονισμού ο παίκτης έστω και οριακά είναι εκτεθειμένος, άρα δεν υπάρχει νόμιμο παιχνίδι. Εφόσον μιλάμε για τεχνολογία που ελέγχει τα πάντα σε εξονυχιστικό βαθμό είναι αδύνατον να υπάρξει λάθος, οπότε θα πρέπει τόσο οι ομάδες όσο και οι οπαδοί να μη δημιουργούν πρόβλημα σ’ αυτό το θέμα.
Τέλος, να αναφέρουμε ένα άλλο παράδειγμα που συνδέεται με το offside και εκεί σωστά δε γίνεται λόγος για οριακό και μη. Στη ζωή του ποδοσφαίρου έχει μπει το goal line technology για να γίνει πιο εύκολη η ζωή των διαιτητών στο πέρασε ή όχι τη γραμμή η μπάλα. Ο κανονισμός είναι σαφής, η μπάλα πρέπει να περάσει ολόκληρη.
Αν λοιπόν δεν περάσει ολόκληρη δεν υπάρχει γκολ. Πέρυσι η Λίβερπουλ δε σκόραρε για 1,13 εκατοστά στο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Σίτι. Οριακή φάση που τηρήθηκε ο κανονισμός γιατί δεν υπάρχει λίγο γκολ και πολύ γκολ, όπως δεν υπάρχει λίγο offside και πολύ offside.
Με απλά λόγια σε ορισμένες φάσεις πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την τεχνολογία και τα δεδομένα που εκείνη φέρνει, αλλιώς ας την καταργήσουμε κι ας δεχθούμε το ανθρώπινο λάθος που πολλές φορές θα κρίνει αποτελέσματα και τίτλους.
Από το cleverbet.eu μπορείτε καθημερινά να βλέπετε προγνωστικά μπάσκετ & ποδοσφαίρου. Βαθμολογίες, τζίρους στοιχήματος και στατιστικά από το κουπόνι πάμε στοίχημα. Κάνετε την εγγραφή σας από τα banner και τούς συνδέσμους που έχουμε στην σελίδα μας, και εξασφαλίστε τις μεγαλύτερες προσφορές* εγγραφής από τις νόμιμες εταιρίες στοιχήματος της Ελληνικής αγοράς.
Πρόσφατα άρθρα
- Γκρεμίζει το θρυλικό Ολντ Τράφορντ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατασκευάζει νέο γήπεδο
- Ο Σπύρος Καπράλος και επίσημα υποψήφιος για την προεδρία – ξανά – της ΕΟΕ
- Κεϊτά και… μικρό από Ολυμπιακό το Αιγάλεω που ανακοίνωσε και Χρήστου
- Παναργειακός: Ανακοίνωσε Ντιαλό μετά το ντεμπούτο του
- Ο Ντράγκαν Νέσιτς ο νέος προπονητής του Πανιωνίου
- LIVE Radio & Blog Κηφισιά – Καλαμάτα, 16η αγωνιστική SL2 (11:45)
Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων
Δες ακόμη…
-
5' λεπτά κήρυγμα
/ 3 ημέρες agoΓεωργούντζος: Δίκαιο “Χ” σε ΟΑΚΑ, παικταράς Γιάρεμτσουκ, Αναστό για Πανιώνιο, Κυριακή στο Ζηρίνειο… (video)
Ο Σωτήρης Γεωργούντζος στο νέο πεντάλεπτο κήρυγμά του, αναλύει το 1-1, σήμερα στο ΟΑΚΑ ...
By sportstonoto -
5' λεπτά κήρυγμα
/ 1 εβδομάδα agoΓεωργούντζος: “Άλλος ΠΑΟΚ χωρίς τον Λουτσέσκου στον πάγκο του…” (video)
Εύλογο νομίζουμε το ερώτημα – στο “Πέντε λεπτά κήρυγμά” του Σωτήρη Γεωργούντζου μετά τον...
By sportstonoto