Connect with us

Ειδήσεις

Εκτός ΕΠΟ ο Ζαγοράκης, και προσωρινή διοίκηση στην Ομοσπονδία το «κόλπο γκρόσο» του επιτελικού…

Εκτός ΕΠΟ ο Ζαγοράκης, και προσωρινή διοίκηση στην Ομοσπονδία το «κόλπο γκρόσο» του επιτελικού…

Ως πράκτορας ΠΡΟΠΟ ο Ζαγοράκης αναμενόταν να αποκλειστεί από τις εκλογές, και έτσι ν’ ανοίξει ο δρόμος για προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ. Όμως, απ’ το πουθενά εμφανίστηκε κάποιος Νίκας για πρόεδρος(!!!). Άκυρες οι υποψηφιότητες Ανατολάκη, Χαριστέα, Καφέ, γιατί προτάθηκαν μόνο από μία ένωση
Από Hapopsi  21:41 – 17/03/2021 Τελευταία Ενημέρωση 21:42 – 17/03/2021
Κόλπο γκρόσο επεχείρησαν να κάνουν ο Γεραπετρίτης & ΣΙΑ, προκειμένου να πετύχουν τη μεγάλη ανατροπή στην ΕΠΟ, αλλά τα σαΐνια της αντίπερα όχθης που έχουν το πάνω χέρι, επαλήθευσαν το ρητό που αναφέρει ότι δεν γίνεται «η αλεπού να είναι στα 100 και τα αλεπόπουλα στα 110»!!!

 

Στο παρά πέντε Ενώσεις που ανήκουν στην αντιπολίτευση  υπέδειξαν έξι πρόσωπα για τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Τα έξι αυτά πρόσωπα είναι: Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Άγγελος Χαριστέας (τον υποδεικνύει η ΕΠΣ Κέρκυρας), Δημήτρης Παπαδόπουλος (τον υποδεικνύει η ΕΠΣ Ρεθύμνου), Γιώργος Ανατολάκης (πρόεδρος ΕΠΣ Πειραιά), Παντελής Καφές (τον υποδεικνύει η ΕΠΣ Λασιθίου), ο πρόεδρος της ΕΠΣ Χανίων, Κώστας Κωνσταντινίδης, καθώς και η Βίκυ Δημητρακοπούλου (σύζυγος του προέδρου της ΕΠΣ Ηλείας Άρη Κουλούρη).

 

Στο βάθος του τούνελ στόχος της αντιπολίτευσης, με δεδομένο πως δεν έχει τη δύναμη του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Ιβάν Σαββίδη στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, ήταν είτε να μη γίνουν εκλογές προκειμένου να οδηγηθούμε σε διορισμένη από το Πρωτοδικείο διοίκηση, η οποία θα ήταν αυτή που μετά από πολλούς μήνες θα προκήρυσσε εκλογές, ή η υποχρεωτική εκλογή έξι (6) ατόμων –οι προαναφερόμενοι– μέσω πιέσεων στο νέο Δ.Σ. της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Με βάση τον νόμο που πέρασε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, όλες οι Ομοσπονδίες θα πρέπει να διενεργήσουν εκλογές μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η ΕΠΟ τις έχει προκηρύξει για τις 27 Μαρτίου.

Για τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας υποψηφιότητα είχε θέσει ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ποιος εξέτασε όμως πριν αποφανθεί η εκλογική επιτροπή που θα κάνει την ανακήρυξη των υποψηφίων, αν ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας έχει κάποιο κώλυμα;

 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με τροπολογία (29/6/2020), κατήργησε το κώλυμα υποβολής υποψηφιότητας για όσους διαθέτουν άδεια πρακτορείου ΟΠΑΠ, ένας εκ των οποίων είναι και ο Θοδωρής Ζαγοράκης ως μέλος της ομάδας του 2004.

Στο καταστατικό της ΕΠΟ όμως υπάρχει πρόβλεψη του σχετικού κωλύματος. Ο αθλητικός νόμος δίνει τη δυνατότητα σε Ομοσπονδίες, Ενώσεις και σωματεία να προβλέπουν αυστηρότερες προϋποθέσεις άσκησης δικαιωμάτων εκλογής/συμμετοχής σε Γ.Σ.

Όταν ο νόμος ορίζει ότι «κατά τα λοιπά υπερισχύει το καταστατικό της ΕΠΟ» και αυτό προβλέπει το συγκεκριμένο κώλυμα, είναι ξεκάθαρο πως η εκλογική επιτροπή θα προχωρούσε στην απόρριψη της υποψηφιότητας του Θοδωρή Ζαγοράκη. Όταν η υποψηφιότητα Ζαγοράκη ήταν μοναδική για τη θέση του προέδρου, ουσιαστικά οι εκλογές τινάσσονταν στον αέρα. Θα έπρεπε να κινηθούν εκ νέου οι διαδικασίες στις προβλεπόμενες προθεσμίες και με δεδομένο ότι θα περνούσε ο Μάρτιος –τελευταίος χρονικά μήνας που ορίζει ο νόμος πως θα γίνονταν οι εκλογές στις αθλητικές Ομοσπονδίες–  πηγαίναμε ολοταχώς για διορισμό διοικούσης επιτροπής στην ΕΠΟ.

Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει προσφυγή στο Πρωτοδικείο όπου θα καταδεικνυόταν πως οι εκλογές προγραμματίστηκαν –με το νέο πρόσωπο του προέδρου που δεν θα έχει κώλυμα– εκτός των χρονικών ορίων του νόμου.

Το Πρωτοδικείο θα όριζε προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ μεταξύ των υποψηφίων. Θα έπαιρνε λοιπόν τον Χαριστέα, τον Καφέ, τον Ανατολάκη και τους άλλους απ’ τη μια πλευρά, και κάποιους απ’ τους Π. Δημητρίου, Τ. Παπαχρήστο, Αγγ. Δανιήλ, Κλ. Τζαφέρη, Κ. Φύτρα, Λ. Θωμαΐδη, Στ. Αντωνίου. Γ. Χατζησαρόγλου, Δ. Μπουχλαριώτη, Δ. Κουπτσίδη και Μ. Γαβριηλίδη απ’ την άλλη, και θα διόριζε διοικούσα επιτροπή.

Αυτόματα θα υπήρξε αλλαγή ισορροπιών. Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ είναι συνολικά 17 μέλη:

11 μέλη προερχόμενα από τις Ενώσεις

4 μέλη προερχόμενα από την Super League, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της λίγκας (αυτή τη στιγμή οι τέσσερις είναι οι Μπουτσικάρης, Ασλανίδης, Μ. Γκαγκάτσης και Τ. Αγραφιώτης)

1 μέλος ο πρόεδρος της Super League 2 / Football League (Λεουτσάκος)

και ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Το Πρωτοδικείο θα όριζε πρόεδρο της εκτίμησής του, καθώς δεν θα υπήρχε κάποιο πρόσωπο υποψήφιο.

Με την ανατροπή της σημερινής κατάστασης, η ΕΠΟ θα είχε άλλες λογικές και διαφορετικές ισορροπίες. Και όταν πήγαινε μετά από πολλούς μήνες σε εκλογές, πολλά θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν.

Το κόλπο γκρόσο της αντιπολίτευσης το πήραν χαμπάρι τα έμπειρα στελέχη του διδύμου Μελισσανίδη-Σαββίδη κι έστησαν μπλόκο παρά την ασφυκτική πίεση που υπήρχε. Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκε αντίπαλο δέος στη θέση του προέδρου της ΕΠΟ, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Βοιωτίας Κωνσταντίνος Νίκας. Έτσι, οι εκλογές ήταν διασφαλισμένο ότι θα γίνουν κανονικά στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια και όλο το αντιπολιτευτικό σχέδιο πήγαινε στα… αζήτητα.

Η ενδεκάδα των ΕΠΣ που επιλέχθηκε από τους Μελισσανίδη και Σαββίδη έχει εξασφαλίσει τη διά περιπάτου εκλογή της και η ΕΠΟ θα πορευτεί με την ΑΕΚ να έχει το πάνω χέρι. Για να υποβληθεί η υποψηφιότητα Νίκα, κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν. Κι αυτό γιατί στο παρά ένα έπρεπε να βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός Ενώσεων που θα τον υποδείκνυαν. Έλα όμως που σχεδόν όλες είχαν υποδείξει για πρόεδρο τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Θα έπρεπε ν’ αλλάξουν την απόφασή τους. Με πολλή τρεχάλα την τελευταία στιγμή έγινε και αυτό, ώστε η υποψηφιότητα Νίκα να είναι νόμιμη.

 

Άκυροι οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης

Το γεγονός ότι ο πρώτος στόχος της αντιπολίτευσης ήταν να μπλοκάρει την εκλογική διαδικασία, αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι έξι υποψήφιοι που πρότεινε μέσω Ενώσεων για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, θ’ απορριφθούν απ’ την εκλογική επιτροπή στις 21 Μαρτίου. Ο λόγος; Έχουν υποδειχθεί μόνο από μία ΕΠΣ ο καθένας, ενώ το καταστατικό προβλέπει πως χρειάζονται τουλάχιστον δύο.

 

Ελληνικό ποδόσφαιρο: πιο χαμηλά, πιο χαμηλά…

Είναι γνωστό ότι οι μεγάλες ομάδες πάντοτε είχαν σημαντικό ρόλο στα διοικητικά συμβούλια της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ (που αργότερα μετεξελίχτηκαν σε Super League).

Ο Γ. Βαρδινογιάννης, ο Σ. Κόκκαλης, ο Βαγγ. Μαρινάκης, και οι το 2017 –και σήμερα– σύμμαχοι Ιβάν Σαββίδης και Δημ. Μελισσανίδης είχαν κατά καιρούς, αν όχι απόλυτα, τη μεγάλη πλειοψηφία στα μέλη των διοικήσεων των παραπάνω φορέων.

Με την επί σειρά ετών κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου, τόσο στις βαθμολογίες των UEFA και FIFA, με τις δικαστικές εμπλοκές –δίκαιες ή άδικες– κάποιων εκ των μεγαλοπαραγόντων, υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο εκλογής των μελών των διοικήσεων της ΕΠΟ.

Ενώ ο νόμος Ορφανού το 2004 είχε προχωρήσει σε εκλογικό σώμα 500 περίπου εκλεκτόρων, οι πολιτικοί φωστήρες έσπευσαν να το περιορίσουν στους 71, που είναι ο σημερινός αριθμός.

Και ενώ αναμενόταν μετά τη νίκη της Ν.Δ. το 2019, να αναμορφωθεί ο αριθμός των εκλεκτόρων, εμφανίστηκε ο επιτελικός Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος με τις ενέργειές του εγκλώβισε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη λογική των μεγαλοπαραγόντων, και βεβαίως στη λογική των FIFA/UEFA, οι οποίες έχοντας την ψήφο της ΕΠΟ δεδομένη στις εκλογικές διαδικασίες, δεν είχαν κανέναν λόγο να αλλάξουν το ελληνικό status.

Ο επίλογος της τραγωδίας του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν η διά Γ. Γεραπετρίτη προτροπή στον πρωθυπουργό Κυριάκο να υπογράψει συνυποσχετικό με FIFA/UEFA ότι δεν θα παρεκκλίνει από το Καταστατικό τους, άρα η κατάσταση στην Ελλάδα θα παρέμενε ως είχε…

Επί πλέον δε για να «μαντρώσει» τις ποδοσφαιρικές ενώσεις –αφού δεν είχε ως κυβέρνηση καμία επαφή μαζί τους–, χρησιμοποίησε την ισχύ της, ώστε να εξασφαλίσει τις ψήφους των ενώσεων δύο εκ των Big-4, δηλαδή των Δ. Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη.

Όταν πέρασε η γραμμή Γεραπετρίτη –κάποιοι εμπλέκουν και τον Γρηγόρη Δημητριάδη– γιατί για τον Θοδωρή Ζαγοράκη, οι Αλαφούζος και Μαρινάκης είχαν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν την εκλογή έξι συμβούλων, ώστε να υπάρχει ισορροπία στο Δ.Σ. της ΕΠΟ. Δύο μέρες προ της υποβολής  των υποψηφιοτήτων κατάλαβαν ότι η συμμετοχή τους στο ΔΣ της ΕΠΟ ήταν «ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό», σύμφωνα με τους στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στη μεγάλη δισκογραφική επιτυχία.

Τότε, δύο ημέρες προ της υποβολής των υποψηφιοτήτων, άρχισαν τις βολές κατά της κυβέρνησης, του Γεραπετρίτη και άλλων αξιωματούχων που τα έντυπά τους το περασμένο Σαββατοκύριακο τους λιβάνιζαν…

Ο βασικός και αρμόδιος χειριστής όλων των νομοθετημάτων Γιώργος Γεραπετρίτης, αντί να προχωρήσει σε σχεδιασμούς για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, αρχικά στράφηκε εναντίον του υφυπουργού Αυγενάκη –τον οποίο «εξαφάνισε» στη συνάντηση του Κυριάκου με Κλαρκ και Τσέφεριν– και στη συνέχεια συμμάχησε μαζί του, ώστε να περνούν στη Βουλή νομοσχέδια τα οποία περιόριζαν τις υποψηφιότητες –απαγόρευση εκλογής άνω των 70 ετών στις Ομοσπονδίες, απαγόρευση αν προϋπήρχαν 3 θητείες– και διάφορα άλλα για τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολούμενος με την πανδημία, την οικονομία, τον Κουφοντίνα, τους Τούρκους, προφανώς δεν πήρε είδηση πως πέρασαν…

Έτσι, ένας σημαντικός παράγοντας για τη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών, το λαοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη, στη χώρα μας συνεχίζει την κατιούσα χωρίς ελπίδα ανάκαμψης, Ποιος θα χρεωθεί την κατρακύλα;…

Απάντηση από τον κ. Γεραπετρίτη δεν περιμένουμε. Άλλωστε η επιστροφή του στις προ της ΝΔ πολιτικές στέγες που ήταν ενταγμένος από το Μαξίμου απέχουν μόλις δύο τετράγωνα…

πηγή:iapopsi.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Το Πήδημα, μοντέρνο καφενείο
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Ειδήσεις