Την ανάγκη της ενότητας υπογράμμισαν για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου, στις δηλώσεις τους αμέσως μετά την παρέλαση στην Καλαμάτα για την επέτειο της Επανάστασης του 1821, ταυτόχρονα όμως οι περισσότεροι άφησαν αιχμηρά υπονοούμενα για τους άλλους, τα οποία φαίνεται ότι περισσότερο διαιρούν παρά ενώνουν.
Χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μίλησε για κάποιους “που θεωρούν ότι μπορούν να παράσχουν δικαιώματα γεωπολιτικά και γεωφυσικά” σε αυτούς εναντίον των οποίων επαναστάτησαν οι Έλληνες το 1821.
Επίσης ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντίνεας έκρινε τη στιγμή κατάλληλη για να πει ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να ξαναφέρουν στην διακυβέρνηση της χώρας αυτούς που είναι κρυμμένοι στα σκάνδαλα. Επιπλέον ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μίλησε για την ανάγκη του πατριωτισμού τονίζοντας ότι πατριωτισμός δεν είναι η κλοπή του δημοσίου χρήματος.
Τον δε εκπρόσωπο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών, βουλευτή Μεσσηνίας Γιώργο Κατρούγκαλο, την ώρα που έκανε δηλώσεις για την επέτειο και τα ελληνοτουρκικά τον πλησίασε γυναίκα και πρόλαβε να πει κοντά στα μικρόφωνα των δημοσιογράφων, μέχρι να την απομακρύνουν σηκωτή αστυνομικοί, “εσείς δεν θέλετε παρέλαση, θέλετε απέλαση”!…
Η παρέλαση έγινε με εντυπωσιακή προσέλευση από τον κόσμο και όταν ξεκίνησαν να παρελαύνουν τα στρατιωτικά τμήματα των μονάδων της περιοχής η Φιλαρμονική έπαιξε τη “Μακεδονία Ξακουστή”, υπό το θερμό χειροκρότημα των περισσότερων θεατών. Επίσης υπήρχαν λίγοι θεατές με σημαιάκια και μηνύματα για τη Μακεδονία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
“Το μήνυμα της Επανάστασης του 1921 είναι διαχρονικό. Μήνυμα για την εθνική μας ανεξαρτησία, τα εθνικά μας δίκαια, την ελευθερία τη δική μας και την πανανθρώπινη. Μήνυμα ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε το αδύνατο, την ανάσταση μέσα από την αντίσταση, ακόμα και όταν ο συσχετισμός δύναμης είναι συντριπτικά εναντίον μας”, δήλωσε μετά την παρέλαση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συνέχισε ως εξής: “Ο αγώνας για τα εθνικά δίκαια συνεχίζεται τώρα με πολύ καλύτερες συνθήκες. Μετά τα μνημόνια έχουμε ξανακερδίσει την εθνική μας κυριαρχία και δεν είμαστε μόνο μια σταθερή δημοκρατία, εξάγουμε και τη σταθερότητα. Και με το καινούργιο ακόμα πιο ανεβασμένο διπλωματικό κύρος που έχουμε, με τις συμμαχίες που αναπτύσσουμε, μπορούμε να αδρανοποιούμε προβολή ισχύος από κάθε αναθεωρητική δύναμη και να επιβάλλουμε το διεθνές δίκαιο ως το μοναδικό πλαίσιο για τις διμερείς και τις πολυμερείς μας σχέσεις. Το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας είναι αυτό που καθορίζει και τις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία. και επιδιώκουμε βεβαια να ξαναρχίσουμε το διάλογο μαζί της όχι για συνεκμετάλλευση, όπως πολύ επιπόλαια γράφεται, αλλά για να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας μας. Και στην ανατολική μεσόγειο προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, το δικαίου της θάλασσας και προφανώς του αναφέρετου δικαιώματος της Κύπρου στους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους. Αυτές είναι πάγιες εθνικές θέσεις, κιανείς δεν δικαιούται να τις διαστρευλώνει. Αυτή την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί λέει ο Μακρυγιάννης”.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος δήλωσε: “Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης ενός αγώνος των Ελλήνων εναντίον όλων εκείνων που 400 χρόνια τον είχαν στη σκλαβιά. Είναι μια ημέρα διδακτική για όλους μας, κυρίως γι’ αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να παράσχουν δικαιώματα γεωπολιτικά και γεωφυσικά και έχουν ξεχάσει ότι ο αγώνας των Ελλήνων το 1821 ήταν αγώνας εναντίον όλων αυτών οι οποίοι σήμερα διεκδικούν αυτά τα δικαιώματα.
Η επανάσταση του 1821 είναι κίνηση και μια επανάσταση απελευθερωτική και όχι ταξική, όπως κάποιοι θεωρούν και τη συσχετίζουν με τη Γαλλική Επανάσταση.
Επιπλέον η σημερινή ημέρα στέλνει το μήνυμα της ενότητας, η οποία πάντοτε είναι θετική στην πατρίδα ενώ όταν χάνεται και οδηγείται στη διάσπαση δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα και εσωτερικά και εξωτερικά.
Χρόνια πολλά σε όλους, να αφυπνιστούμε από τα μηνύματα της σημερινής ημέρας, να καταλάβουμε ποιο είναι το μήνυμά της, να κάνουμε τη δική μας υπέρβαση και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι Έλληνες ποτέ δεν δέχτηκαν τη δουλεία αλλά πάντοτε αγωνίζονταν για να είναι αυτοί μεν ελεύθεροι και όλοι οι άλλοι να απολαμβάνουν και της ελευθερίας και της συνεργασίας και τη συνύπαρξης”.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ
Ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας μετά τις ευχές του για χρόνια πολλά τόνισε ότι “εύχομαι μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και από τα μνημόνια να μην ξαναολισθήσουμε και να μην ξαναφέρουμε αυτούς τους ανθρώπους που μας φέρανε στα μνημόνια. Αυτούς τους ανθρώπους που ήταν κρυμμένοι στα σκάνδαλα, αυτούς που στους ενστόλους τους κόψανε τους μισθούς και εμείς τους φέρνουμε τα αναδρομικά. Εμείς έχουμε επενδύσει στους πολίτες και στο χαμήλωμα της ανεργίας και σε όλα αυτά που γίνονται για το κοινωνικό κράτος”.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος σημείωσε: “Ο Ελληνισμός γιορτάζει διπλά, γιορτάζει τον μεγάλο ξεσηκωμό για ανεξαρτησία και ελευθερία. Αυτή τη περίοδο η γειτονική Τουρκία διεκδικεί και εξαπολύει πάλι απειλές, ακούσαμε για την Αγιά Σοφία να γίνει Τζαμί και το Αιγαίο δικό τους. Απαντάμε ότι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι, προετοιμασμένοι. Και κάτι ακόμα: Πρέπει μια καινούργια κυβέρνηση, γρήγορα, να προετοιμάσει τη χώρα και να είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε απειλή. Θέλουμε την ειρήνη, πασχίζουμε την ειρήνη, θα παλέψουμε για την ειρήνη”.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ
Ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε: “|Να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες, να είμαστε υπερήφανοι ως Μεσσήνιοι, γιατί από εδώ ξεκίνησε η επανάσταση με την απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου και εδώ ολοκληρώθηκε η επανάσταση, υπογράφηκε η ελευθερία της Ελλάδας με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου ουσιαστικά. Δυστυχώς η διαπίστωση σήμερα δεν είναι η καλύτερη, δεν είμαστε αντάξιοι των αγωνιστών του 21. Ας αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και τις φανφάρες. Η πατρίδα μας σήμερα βρίσκεται σε κίνδυνο, πρέπει όλοι εμείς που κατέχουμε δημόσια αξιώματα ή κάποιοι άλλοι που θα κατέχουν αύριο να φανούμε αντάξιοι αυτών των αξιωμάτων, να σταθούμε όρθιοι και να φροντίσουμε ώστε ο λαός μας να προτευτεί όχι μόνο στο δρόμο της ανάπτυξης αλλά και στο δρόμο της συνειδητοποίησης των κινδύνων που υπάρχουν για την πατρίδα μας. Να υπάρχει πατριωτισμός σε όλους μας και πατριωτισμός σημαίνει γνώση της ιστορίας, υπεύθυνη στάση, φροντίδα για την πατρίδα, όχι κλοπή του δημοσίου χρήματος”.
Δηλώσεις έκαναν επίσης, μεταξύ άλλων, η θεματική αντιπεριφερειάρχης, υπεύθυνη για θέματα Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη.
Στ.Μ.
kalamatajournal.gr
Πρόσφατα άρθρα
- Άλλη μία μεταγραφή ο Παναιγιάλειος
- Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων | 18/01/2025 (video)
- Παναιγιάλειος: Καταγγελία για την Μύκονο…
- “Κόκκινο” στην έφεση Πανθρακικού για την αφαίρεση 6 βαθμών
- Δύο μεταγραφές ακόμη ο Παναιγιάλειος
- «Αναδιάρθρωση όλων των κατηγοριών», διαιτησία και VAR στο τραπέζι της ΕΠΟ!
Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων
Δες ακόμη…
-
5' λεπτά κήρυγμα
/ 3 ημέρες agoΓεωργούντζος: Δίκαιο “Χ” σε ΟΑΚΑ, παικταράς Γιάρεμτσουκ, Αναστό για Πανιώνιο, Κυριακή στο Ζηρίνειο… (video)
Ο Σωτήρης Γεωργούντζος στο νέο πεντάλεπτο κήρυγμά του, αναλύει το 1-1, σήμερα στο ΟΑΚΑ ...
By sportstonoto -
5' λεπτά κήρυγμα
/ 1 εβδομάδα agoΓεωργούντζος: “Άλλος ΠΑΟΚ χωρίς τον Λουτσέσκου στον πάγκο του…” (video)
Εύλογο νομίζουμε το ερώτημα – στο “Πέντε λεπτά κήρυγμά” του Σωτήρη Γεωργούντζου μετά τον...
By sportstonoto