Η Βραζιλία πήρε το προβάδισμα με εκπληκτικό γκολ του Κουτίνιο, αλλά η Ελβετία ισοφάρισε στο 50′ με κεφαλιά του Ζούμπερ και κράτησε το 1-1 μέχρι το τέλος. Συμπαγής η Ελβετία πίσω απ’την μπάλα, δυσκολεύτηκε να φτιάξει ευκαιρίες στην κανονική ροή του αγώνα η Βραζιλία.
Για κάποιους το κλισέ είναι 100% αληθινό: “Το Μουντιάλ ξεκινάει στον πρώτο αγώνα της Βραζιλίας”. Η Σελεσάο των εκατομμύριων φίλων σε όλον τον πλανήτη ξεκίνησε με υποσχέσεις, χάρις στην γκολάρα του Κουτίνιο, αλλά “ξεφούσκωσε”. Η Ελβετία ανέβηκε, ισοφάρισε και πήρε ένα δίκαιο 1-1.
Πάμε να δούμε τα επτά πράγματα που μάθαμε απ’αυτό το 1-1 στο Καζάν, την πρώτη φορά απ’το 1978 που η Βραζιλία δεν νίκησε στον πρώτο της αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
1. Ο ΚΟΥΤΙΝΙΟ ΘΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Ο Τίτι το πήρε το μάθημα απ’το φιλικό με την Κροατία. Εκείνο το μεσημέρι στο Άνφιλντ η Βραζιλία έπαιξε με τριάδα Κασεμίρο, Φερναντίνιο, Παουλίνιο πίσω απ’τους Κουτίνιο, Ζεσούς, Γουϊλιαν. Πρόσωπα που δεν είχε κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει η Κροατία. Όλα άλλαξαν όταν μπήκε ο Νεϊμάρ, όχι γιατί είναι ο ηγέτης της ομάδας, αλλά γιατί μπήκε στη θέση του Φερναντίνιο: ο Κουτίνιο κατέβηκε χαμηλά ως 8άρι και η Βραζιλία πάτησε γκάζι.
Ο άσος της Μπαρτσελόνα έπαιξε εκεί και στο φιλικό με την Αυστρία και διατήρησε τη θέση του και στην πρεμιέρα απέναντι στην Ελβετία. Μένει να δούμε βέβαια αν στην πορεία του τουρνουά και στα νοκ-άουτ θα υπάρξει επιστροφή στην σφιχτή και συντηρητική τριάδα χωρίς τον Κουτίνιο.
2. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΑΓΟΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΛΠΟ
Στο 11ο Νεϊμάρ και Κουτίνιο έστησαν ένα “Ίσκο-Ινιέστα” στα αριστερά της περιοχής της Ελβετίας, ο άσος της Παρί γύρισε παράλληλα, αλλά το πλασέ του Παουλίνιο από τη μικρή περιοχή απέκρουσε εξ επαφής ο Ζόμερ. Ο Ελβετός τερματοφύλακας δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο στο 20′.
Η Βραζιλία αναπτύθηκε ξανά από αριστερά, αυτή τη φορά και με τον Μαρσεέλο στην επίθεση. Η μπάλα ήρθε στον Κουτίνιο στο αριστερό άκρο της περιοχής, αυτός την έφερε στο δεξί και πέτυχε το ίδιο εκπληκτικό γκολ που έχει βάλει τόσες φορές στην καριέρα του: φάλτσο και δύναμη μαζί, απέναντι γωνία, δοκάρι και μέσα.
Ήταν το 37ο γκολ που πετυχαίνει η Βραζιλία με σουτ εκτός περιοχής σε Μουντιάλ (απ’το 1966), έντεκα γκολ περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα έξω απ’το “κουτί”.
3. ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
“Γρήγορο γκολ και μετά σάμπα και jogo bonito, ε;” Όχι ακριβώς. Το γκολ του Κουτίνιο μας έδωσε μια πρώτη ευκαιρία να δούμε πως σκέφτεται ο Τίτι τη διοργάνωση, τουλάχιστον στην αρχή της. Μάθαμε πως η Βραζιλία δεν είναι ομάδα που έχει ως Νο1 προτεραιτότητα την κατοχή.
Η Σελεσάο όχι μόνο δεν κράτησε την μπάλα, όχι μόνο δεν συνέχισε να επιτίθεται με πολλούς παίκτες ψηλά, αλλά την άφησε στην Ελβετία. Το ημίχρονο τελείωσε με την κατοχή στο 50-50, με την Βραζιλία να μην έχει πρόβλημα να πέσει κάτω απ’τη σέντρα και να είναι συμπαγής πίσω απ’την μπάλα
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ελβετοί να περιοριστούν σε μόλις δύο σουτ κι αυτά καταδικασμένα, ενώ η Βραζιλία απείλησε ξανά μόνο με στημένες φάσεις, με δύο κόρνερ του Νεϊμάρ. Στο 33′ η κεφαλιά του Ζεζούς στο δεύτερο δοκάρι πέρασε παράλληλα με την εστία, ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Τιάγκο Σίλβα πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο πάνω απ’το οριζόντιο.
4. ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΙΣΟΦΑΡΙΣΕ Η ΕΛΒΕΤΙΑ
Η Βραζιλία συνέχισε σ’αυτόν τον σχεδόν παθητικό ρόλο, η Ελβετία δεν είχε άλλη επιλογή απ’το να επιτεθεί και γρήγορα δικαιώθηκε. Στο 48′ ο Μαρσέλο έκοψε τελευταία στιγμή μια υπέροχη κάθετη στον Σεφέροβιτς, αλλά τελικά το χτύπημα των Ελβετών ήρθε από ψηλά.
Στο 50′ ο Σατσίρι εκτέλεσε φάουλ από δεξιά ο Ζούμπερ πήδηξε μαζί με τον Μιράντα (αφού πρώτα τον έσπρωξε λίγο στην πλάτη) κι από πολύ κοντά ισοφάρισε.
5. ΓΚΑΖΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΕΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Η Βραζιλία βγήκε απ’τον “λήθαργο” και πάτησε αμέσως γκάζι. Στο 58′ είδαμε τρία σουτ σε λίγοτερο από μισό λεπτό, δύο απ’τον Κουτίνιο κι ένα Νεϊμάρ, αλλά όλα κόντραραν σε Ελβετούς. Στο 60′ ο Τίτι έβαλε τον Φερναντίνιο αντί του Καζεμίρο (που είχε και κάρτα), προφανώς γίατί ήθελε παίκτη καλύτερο στο κομμάρι της κατοχής για το τελευταίο μισάωρο του αγώνα.
Η Βραζιλία είχε ένταση ξανά, αλλά ήταν περισσότερο βιαστική, παρά γρήγορη, την ώρα που η Ελβετία έπαιζε πια με το μαχαίρι στα δόντια για να κρατήσει την ισοπαλία.
Κι άλλα μακρινά σουτ από Φερναντίνιο και Γουϊλιαν στο 67′ κόντραραν και αυτά. Ένα λεπτό αργότερα ο Τίτι άλλαξε και δεύτερο μέσο, με τον Ρενάτο Αουγκούστο να μπαίνει στη θέση του Παουλίνιο, που προσέφερε ελάχιστα.
Στο 70′ ο Φερναντίνιο έδειξε γιατί μπήκε στο ματς, σήκωσε υπέροχα προς τον Κουτίνιο εντός περιοχής, αυτός κατέβασε το στήθος, αλλά δικαίωσε τη φήμη που τον θέλει καλύτερο εκτελεστή από μακριά παρά από κοντά. Κάθετα έπαιξε και ο Ρενάτο Αουγκούστο, που στο 74′ πέρασε τη μοναδική κάθετη στον Ζεζούς, αλλά διαιτητής και VAR δεν έδειξαν να συγκινούνται απ’τις βάσιμες διαμαρτυρίες των Βραζιλιάνων για παρατεταμένο κράτημα του Ακαντζί στον φορ της Σίτι.
6. ΔΥΟ “ΑΧ” ΑΠΟ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΦΑΣΕΙΣ
Αυτή ήταν και η τελευταία ενέργεια του Ζεζούς, που στο 79′ αποχώρησε για να μπει ο Φιρμίνο. Στο 82′ εκτέλεσε από πολύ πλάγια, αλλά ψηλά άουτ.
Η Βραζιλία δεν είχε άλλη επιλογή απ’το να απειλήσει με στημένες φάσεις. Μετά από φάουλ του Νεϊμάρ στο 90′ ο φορ της Λίβερπουλ πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά, αλλά ο Ζόμερ απέκρουσε χαμηλά σε κόρνερ. Στην συνέχεια της φάσης, ο Μιράντα σούταρε εκτός περιοχής με την μπάλα να φεύγει λίγο έξω απ’το δεξί κάθετο δοκάρι. Στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, από φάουλ του Νεϊμάρ ο Ρενάτο Αουγκούστο πλάσαρε, αλλά ο Σερ έδιωξε πριν τη γραμμή.
Οι Ελβετοί κράτησαν και πήραν δίκαια το 1-1, την ώρα που η Βραζιλία σίγουρα θα θελει να δει άνοδο του Νεϊμάρ, θα προβληματιστεί απ’τον Γουϊλιαν (ίσως πρέπει να δοκιμαστεί ο Ντούγκλας Κόστα) και απ’την απουσία ευκαιριών στο open play: σε 90′ ήταν μόνο μία, αυτή του Παουλίνιο στο 11′.
7. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΙΣΩ ΑΠ’ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ Η ΕΛΒΕΤΙΑ
Κλασικά συμπαγής Ελβετία. Κάποτε, το όχι και τόσο μακρινό 2006, είχαν αποκλειστεί απ’το Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς να δεχθούν έστω ένα γκολ. Καλή εικόνα πίσω απ’την μπάλα, από μια ομάδα που δεν είχε κανένα πρόβλημα να κλωτσήσει, να πάει δυνατά σε όλες τις μονομαχίες και να κάνει 10 (ΔΕΚΑ) φάουλ στον Νεϊμάρ.
Ο Μπεχράμι είχε 6/7 κερδισμένα τάκλινγκ, ο Ακαντζί 4/4 και συνολικά οι Ελβετοί είχαν 25/40 (12/16 η Βραζιλία). Η ομάδα του Πέτκοβιτς πήρε πολύ καλό βαθμό στον reactive ρόλο, θα μάθουμε περισσότερα γι’αυτήν απέναντι στη Σερβία, που είναι πρώτη στον όμιλο.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτι): Άλισον, Ντανίλο, Σίλβα, Μιράντα, Μαρσέλο, Παουλίνιο (67′ Αουγκούστο), Καζεμίρο (60′ Φερναντίνιο), Κοουτίνιο, Γουίλιαν, Ζεζούς (79′ Φιρμίνο), Νεϊμάρ
ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλαντίμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Λίχτσταϊνερ (87′ Λανγκ), Σαρ, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Μπεχράμι (71′ Ζακάρια), Τσάκα, Σατσίρι, Τζεμαϊλί, Ζούμπερ, Σεφέροβιτς (80′ Εμπολό)
sport24
Πρόσφατα άρθρα
- Ο Σωτήρης Γεωργούντζος για την ήττα της Καλαμάτας από την Κηφισιά (video)
- Με αυστηρό και αμφισβητούμενο πέναλτι λύγισε στην Κηφισιά η Μαύρη Θύελλα 1-0, μοιραίος ο Παμλίδης δυο δοκάρια (+videos)
- Δηλώσεις Λέτο, Σπανού μετά την επικράτηση της Κηφισιάς με 1-0 της Καλαμάτας
- Κηφισιά – Καλαμάτα 1-0 | HIGHLIGHTS
- Κηφισιά – Καλαμάτα | 1-0, εύστοχος από την άσπρη βούλα ο Πόμπο, έντονες διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων για το πέναλτι (video)
- Ανέλαβε ο Ηλιόπουλος και έσωσε πρόσωπα και καταστάσεις, Μιλτιάδης – Αιγέας Πλωμαρίου 4-0
Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων
Δες ακόμη…
-
5' λεπτά κήρυγμα
/ 4 ημέρες agoΓεωργούντζος: Δίκαιο “Χ” σε ΟΑΚΑ, παικταράς Γιάρεμτσουκ, Αναστό για Πανιώνιο, Κυριακή στο Ζηρίνειο… (video)
Ο Σωτήρης Γεωργούντζος στο νέο πεντάλεπτο κήρυγμά του, αναλύει το 1-1, σήμερα στο ΟΑΚΑ ...
By sportstonoto -
5' λεπτά κήρυγμα
/ 1 εβδομάδα agoΓεωργούντζος: “Άλλος ΠΑΟΚ χωρίς τον Λουτσέσκου στον πάγκο του…” (video)
Εύλογο νομίζουμε το ερώτημα – στο “Πέντε λεπτά κήρυγμά” του Σωτήρη Γεωργούντζου μετά τον...
By sportstonoto