Connect with us

Διεθνή

Με ανατροπή στο τέλος η Ελβετία, 2-1 τη Σερβία

Με ανατροπή στο τέλος η Ελβετία, 2-1 τη Σερβία

Η Ελβετία σημείωσε την πρώτη ανατροπή στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, επικρατώντας με 2-1 της Σερβίας που βολευόταν και με την ισοπαλία, χάρη σε γκολ του Σακίρι στο 90′.

Η Ελβετία υπέστη “ψυχρολουσία” μόλις στο 5ο λεπτό από το γκολ του Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς, ωστόσο σε ένα παιχνίδι με πολύ καλό ρυθμό, επέστρεψε στο 2ο ημίχρονο, ισοφάρισε με τον Γκράνιτ Τσάκα και πήρε τη νίκη στο 90′ με γκολ του Τζερντάν Σακίρι.

Με αλβανικούς αετούς πανηγύρισαν οι δύο σκόρερ των Ελβετών, που έπιασαν τη Βραζιλία στην κορυφή του 5ου ομίλου, ενώ οι Σέρβοι, που τους έκανε και η ισοπαλία, βρίσκονται σε δύσκολη θέση πλέον.

Τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε:

1. ΣΕΡΒΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ

Ο Μλάντεν Κρστάιτς πήρε ένα μεγάλο ρίσκο στον καταρτισμό της αποστολής της Σερβίας, αφού επέλεξε μόλις τρεις επιθετικούς. Από αυτούς, οι δύο πρώτοι στην ιεραρχία είναι παρόμοιοι παίκτες, ψηλά κορμιά, δυνατά, που θα δίνουν μάχη στη μεγάλη περιοχή για μία κεφαλιά.

Με ανατροπή στο τέλος η Ελβετία, 2-1 τη Σερβία

Ο Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς το έδειξε αυτό από την αρχή του αγώνα, με την κεφαλιά στο 5′ που έφερε το 1-0 των “πλάβι”, νικώντας έναν δυνατό Ελβετό όπως ο Φαμπιάν Σαρ. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα έπαιζε ξύλο με τον Σαρ και τον Μάνουελ Ακάντζι και σε άλλες περιπτώσεις νίκησε, σε άλλες έχασε.

Αν δεν ήταν ο Μίτροβιτς, θα ήταν ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς που θα είχε ίδιο τρόπο παιχνιδιού. Μόνο ο Λούκα Γιόβιτς μπορεί να προσφέρει μία διαφορετική προσέγγιση, ωστόσο είναι μόλις 20 ετών με 6 λεπτά συμμετοχής στην εθνική ομάδα και ως εκ τούτου, δεν υπολογίζεται για τέτοιο ρόλο ακόμα.

2. ΕΛΒΕΤΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

Δεν είναι μυστικό το ότι η Ελβετία αποτελεί μία πολυσυλλεκτική εθνική ομάδα, αλλά σε αυτήν τη φουρνιά κυριαρχεί το αλβανικό – κοσοβάρικο στοιχείο. Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετοί παίκτες της Ελβετίας είχαν έναν παραπάνω λόγο να παίξουν σκληρά, να δώσουν το 110% της ενέργειάς τους, να πάρουν οπωσδήποτε αυτό το παιχνίδι.

Τα μαρκαρίσματα ήταν σκληρά, τα βρώμικα κόλπα ήταν βγαλμένα από την πιο σκοτεινή γωνιά των Βαλκανίων και το παιχνίδι μύριζε μπαρούτι. Στο τέλος του 1ου ημιχρόνου, ο Μίτροβιτς αποχωρούσε μαζί με τον Τζερντάν Σατσίρι και τα έλεγαν σε έντονο ύφος για μία φάση νωρίτερα.

Το αποκορύφωμα αυτής της κόντρας μεταξύ δύο λαών και όχι δύο εθνικών ομάδων ήρθε στο γκολ του Γκράνιτ Τσάκα, όταν ο γεννημένος στη Βασιλεία από Αλβανούς γονείς, που όμως έχουν ρίζες από τη Σερβία (!) πανηγύρισε με τον αλβανικό αετό. Όπως ήταν φυσικό, αυτός ο πανηγυρισμός επαναλήφθηκε στο 90′ και στο νικητήριο γκολ του Σακίρι, τόσο από τον σκόρερ όσο και από άλλους παίκτες.

Με ανατροπή στο τέλος η Ελβετία, 2-1 τη Σερβία

3. Ο ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ

Η Ελβετία αποτελεί μία από τις ομάδες που μπορούν να επιτεθούν με πολλούς τρόπους. Ο Βαλόν Μπεχράμι για παράδειγμα είχε 41/41 μεταβιβάσεις στο 1ο ημίχρονο, οργανώνοντας ένα πιο σετ παιχνίδι, ωστόσο οι καλύτερες ευκαιρίες δημιουργήθηκαν με γρήγορες επιθέσεις και στην κόντρα στο 2ο ημίχρονο.

Η είσοδος του Μάριο Γκαβράνοβιτς προκάλεσε αναστάτωση στην αμυντική λειτουργία της Σερβίας και δη από τον άξονα, παρότι αγωνιζόταν με Νεμάνια Μάτιτς και Λούκα Μιλιβόγεβιτς μπροστά από τα στόπερ. Οι κινήσεις του Σακίρι και η ταχύτητα του Μπριλ Εμπολό άνοιγαν την άμυνα των “πλάβι”, ενώ όταν ο Μιλιβόγεβιτς κουράστηκε και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε και ο Μάτιτς δεν μπορούσε να ακολουθήσει την ταχύτητα των Ελβετών, οι Σέρβοι εκτέθηκαν. Αν ο Γκάβραντσιτς ήταν πιο εύστοχος, η ανατροπή θα είχε γίνει νωρίτερα, αλλά τελικά χρειάστηκε η αντεπίθεση του Σακίρι στο 90′ για το 2-1.

4. Ο ΣΑΤΣΙΡΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ

Στο παιχνίδι κόντρα στη Βραζιλία αποτέλεσε μόνιμη πηγή κινδύνου για την άμυνα της Βραζιλίας, όχι τόσο για το τελείωμα των φάσεων, όσο για την παραγωγή. Η καριέρα του Σακίρι δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε η Μπάγερν και η Ίντερ που τον είχαν αποκτήσει διαδοχικά, ενώ ούτε στην Στόουκ έχει διακριθεί, όμως πάντοτε φανερώνει ψήγματα των ικανοτήτων του. Στο Euro 2016 ήταν εκείνο το καταπληκτικό εναέριο γυριστό γκολ, δύο χρόνια αργότερα είναι η κούρσα του στο 90′, η κούρσα δηλαδή ενός ποδοσφαιριστή με μικρή αντοχή και όχι του πιο γρήγορου που υπάρχει. Διέσχισε το μισό γήπεδο, κράτησε με τη δύναμή του τον αμυντικό πίσω του και κατάφερε να έχει καθαρό μυαλό στο πλασέ για το 2-1.

Νωρίτερα, είχε ορισμένες καλές ενέργειες, δοκίμασε το πόδι του, έδειξε τα δόντια του τόσο αγωνιστικά όσο και στις “κοκορομαχίες” που σημειώθηκαν στον αγωνιστικό χώρο και έπαιξε ως ηγέτης μιας χώρας που δύσκολα μπορεί να βρει τέτοιους λόγω απουσίας εθνικής ταυτότητας. Σε διασυλλογικό επίπεδο θεωρείται “τελειωμένος”, όσον αφορά το υψηλό επίπεδο, ωστόσο οι διοργανώσεις των εθνικών ομάδων του δίνουν πάντα τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει αυτά που μπορεί.

Γήπεδο: “Καλίνινγκραντ Στέιντιου” (Καλίνινγκραντ)

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)

Βοηθοί: Μαρκ Μπορς (Γερμανία), Στέφαν Λουπ (Γερμανία)

Τέταρτος διαιτητής: Ναουάφ Σουκράλα (Μπαχρέιν)

ΣΕΡΒΙΑ: Στόικοβιτς, Ιβάνοβιτς, Μιλένκοβιτς, Τόσιτς, Κολάροβ, Μιλιβόγεβιτς (81′ Ράντονιτς), Μάτιτς, Τάντιτς, Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, Κόστιτς (65′ Λιάιτς), Μίτροβιτς

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Λίχτσταϊνερ, Σαρ, Ακάντζι, Ροντρίγκεθ, Μπεχράμι, Τσάκα, Σακίρι, Τζεμαϊλι (73′ Εμπολό), Ζούμπερ (90+4′ Ντρμιτς), Σεφέροβιτς (46′ Γκαβράνοβιτς)

Γκολ: 5′ Μίτροβιτς / 52′ Τσάκα, 90′ Σακίρι

Κίτρινη κάρτα: 33′ Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, 39′ Μιλιβόγεβιτς, 45+2′ Μάτιτς / 90′ Σατσίρι

Κόκκινη κάρτα: –

 

Η βαθμολογία του 5ου ομίλου

1. Βραζιλία (3-1) 4

2. Ελβετία (3-2) 4

3. Σερβία 4 (2-2) 1

4. Κόστα Ρίκα (0-3) 0

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni, Victor Caivano

sport24

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Το Πήδημα, μοντέρνο καφενείο
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα

Addurl.gr – Κατάλογος Επιχειρήσεων

Advertisement

Δες ακόμη…

Advertisement

More in Διεθνή