Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα σε μια συνέντευξη από καρδιάς, γίνεται ο πρώτος πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού που μιλάει για την περίφημη αλλαγή του Γιοβάνοβιτς με τον Φατίχ Τερίμ.

Αποκαλύπτει τί έγινε το ’96 όταν παρά το γεγονός ότι πήρε το πρωτάθλημα και έφτασε στους τέσσερις του Champions League, λίγους μήνες μετά υπέβαλε την παραίτηση του. Λέει τί τον στεναχώρησε το 2013 επί διοίκησης Αλαφούζου, ενώ δεν παραλείπει να πει τα πράγματα με το όνομα τους για την βία στα γήπεδα.

 -Χουάν πως κρίνεις την παρουσία Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό;

Ο Ιβάν ήρθε και άλλαξε τον Παναθηναϊκό. Ασφαλώς προς το καλύτερο. Μετά από καιρό, χαιρόσουν ξανά να βλέπεις τον Παναθηναϊκό να παίζει ποδόσφαιρο. Ο Ιβάν είναι ένα πρόσωπο που χρειάζεται το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Η συνολική του στάση, οι δηλώσεις του μετά τα παιχνίδια, σε κάνουν να λες ότι αν ήταν και οι υπόλοιποι προπονητές σαν τον Γιοβάνοβιτς σήμερα θα είχαμε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Γιατί αν θέλουμε να πούμε αλήθειες, πολλές φορές όταν οι προπονητές τα ρίχνουν στην πρώτη αποτυχία στην διαιτησία, πολλές φορές γίνονται συνυπεύθυνοι για την βία στα γήπεδα. Λένε το παραμύθι για την διαιτησία και μετά με την πρώτη ευκαιρία αποθεώνουν τον πρόεδρο. Εγώ όμως δεν είδα τον Γιοβάνοβιτς να λέει τέτοια πράγματα. Είναι μια απώλεια για το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

-Πως κρίνεις την επιλογή του Τερίμ;

Ο Τερίμ δεν είναι Πογιάτος. Ο Πογιάτος φαινόταν πριν έρθει ότι θα αποτύχει, γιατί δεν ήξερε να εργάζεται σε τέτοιο επίπεδο. Ο Τερίμ έχει συνηθίσει να δουλεύει σε υψηλό επίπεδο. Μεγάλο όνομα στην Τουρκία. Στην Ιταλία απέτυχε. Σήμερα είναι 71 χρονών. Οπότε θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για το αν θα πετύχει, το επιτελείο που θα έχει μαζί του. Και το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει το επιτελείο του, είναι να προσαρμοστεί στην Ελληνική πραγματικότητα. Οι επόμενοι αγώνες του Παναθηναϊκού θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και εγώ επειδή είμαι Παναθηναϊκός, του εύχομαι να πάει καλά.

-Πως κρίνεις την κίνηση να αλλάξει προπονητή ο Παναθηναϊκός;

Ξαφνιάστηκα, όπως οι περισσότεροι. Είναι λεπτή η θέση μου στο θέμα του προπονητή γιατί έχω περάσει από αυτό τον σύλλογο. Όταν φεύγουμε από κάπου, δεν λέμε πολλά πράγματα ή και τίποτα. Στην καριέρα μου στον Παναθηναϊκό, μετά από αυτήν την τεράστια πορεία, που φτάσαμε στους «4» του Champions League και διεκδικούσαμε να πάμε τελικό, την επόμενη χρονιά, έφυγα μετά από τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές, μετά από μια ήττα με την Παναχαϊκή και τον αποκλεισμό από την Ρόζενμποργκ. Και θα σου αποκαλύψω κάτι που δεν το έχω πει πουθενά, αυτά τα 25 χρόνια που πέρασαν από τότε. Εγώ παραιτήθηκα, δεν είχα απολυθεί όπως πολλοί νομίζανε. Παραιτήθηκα και ας ήξερα ότι με αυτή την κίνηση, θα έχανα πολλά πράγματα.

-Τότε που παραιτήθηκες, την πρώτη χρονιά της “παράγκας”, σε είχε διαδεχθεί ο Ζάετς με υπηρεσιακό τον Μαϊκ Γαλάκο…

Πέρα από αυτό, είχα προπονήσει και άλλες δυο χρονιές στον Παναθηναϊκό. Το 2000 αντικαταστάθηκα από τον Κυράστα, αλλά και άλλη μια φορά, το 2013 που αντικαταστάθηκα από τον Φάμπρι. Και αυτή η αντικατάσταση ήταν λίγο σκληρή. Με πόνεσε. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πόνος που έχω από τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι ωραίο όταν φέρνουν στην θέση σου ένα νούμερο! Ακόμα και τώρα απορώ πως τον φέρανε. Απόλυτα τραγική επιλογή. ‘Όμως κατά κάποιο τρόπο όλοι περαστικοί είμαστε από τον σύλλογο, όμως οι φίλοι του Παναθηναϊκού, παραμένουν εκεί και γι’ αυτό πρέπει να στηρίζουν την ομάδα.

-Αυτό έγινε στις αρχές της διοίκησης Αλαφούζου. Όμως θα πρέπει όμως να σε ρωτήσω γιατί παραιτήθηκες το ’96 από τον Παναθηναϊκό;

Παραιτήθηκα γιατί είχα διαφορετική φιλοσοφία σε διάφορα πράγματα με την διοίκηση. Αλλάξανε κάποια πράγματα που δεν μπορούσα να το δεχτώ. Ήταν σοβαρά πράγματα.

-Η διοίκηση το ’96 ήταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Τι διαφορές είχες μαζί του;

Είχαμε διαφορετική φιλοσοφία για το πως θα πορευτεί η ομάδα. Το σημαντικό για έναν προπονητή είναι να χειρίζεται τις τρικυμίες. Στα καλά αποτελέσματα, όλοι καλοί είναι. Το θέμα είναι ότι μιλάμε για μια τελείως διαφορετική εποχή με την σημερινή. Για παράδειγμα αν υπήρχε τότε ίντερνετ, είναι βέβαιο ότι θα είχα αρκετές προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού, έπειτα από αυτή την πορεία. Παρ΄όλα αυτά σε αυτούς τους περίπου 27 μήνες που κάθισα στον πάγκο του Παναθηναϊκού, είχα προτάσεις από τέσσερις ομάδες του εξωτερικού αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω τον Παναθηναϊκό και να φύγω από την Ελλάδα.

-Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος. Ωστόσο ποια ήταν η διαφορά στην φιλοσοφία σου με την τότε διοίκηση;

Δεν σου κρύβω ότι οραματιζόμουν έναν ευρωπαϊκό τελικό με τον Παναθηναϊκό. Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά αυτό ήθελα.-Δηλαδή ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δεν ήθελε κάτι τέτοιο;Είναι άλλα πράγματα. Δεν θέλω να αναφερθώ. Είχε μεσολαβήσει και το συμβάν με τον Θεόδωρο Βαρδινογιάννη ο οποίος ήταν ο ισορροπιστής. Ήταν η ψυχή ο Θόδωρος και πραγματικά ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Απλά κράτα ότι είχα πάει στο σπίτι του Γιώργου στην Εκάλη και πριν με παρηγορήσει για την ήττα από την Παναχαϊκή, του ανακοίνωσα την παραίτηση μου. Έχω απεριόριστο σεβασμό για την Οικογένεια Βαρδινογιάννη. Έχω άριστες σχέσεις μαζί τους.

-Επιστρέφοντας στο σήμερα, οι πρώτοιαγώνες του Φατίχ Τερίμ στον Παναθηναϊκό θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Ποια είναι η άποψη σου;

Δεν συμφωνώ με την απόφαση να κλείσουν όλα τα γήπεδα, για όλες τις ομάδες. Πιο παλιά είχαμε μετακίνηση φιλάθλων ακόμα και στα ντέρμπι και δεν γινόταν τίποτα. Τώρα τι γίνεται; Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν γίνεται ακόμα να ασχολούμαστε με μαχαιρώματα στα γήπεδα. Μακάρι ακόμα και έτσι να λύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα με την βία και αν το καταφέρει εγώ πρώτος θα την χειροκροτήσω, αλλά αμφιβάλω αν θα τα καταφέρουν. Το ερώτημα είναι αν θέλουν στ΄αλήθεια να το φτάσουν μέχρι τέλους. Ειδικά εκεί που αρχίζουν και θίγονται τα συμφέροντα κάποιων ιδιοκτητών. Τι θα κάνουν; Θα γίνουν πιο ελαστικοί στην υπόθεση βία ή θα έρθουνε σε ρήξη;

soccerplus.gr